In Memoriam – Profesorul universitar Victor Volcinschi (22.04.1933 - 24.06.2018)

Pe data de 24 iunie 2018, la vârsta de 85 de ani, a plecat spre cele veșnice Profesorul universitar Victor Volcinschi, ilustru om de știință în domeniul dreptului, binecunoscut în Republica Moldova și peste hotare.

Toată viața sa marcantă Profesorul Victor Volcinschi a fost un optimist. Un optimist care a găsit întotdeauna calea de rezolvare şi răspunsul la orice provocare. Provocări ştiinţifice şi provocări uriaşe ale vieţii Domniei Sale. Şi asta deoarece domnul Profesor a fost o personalitate ştiinţifică, o autoritate, un nume de referinţă în domeniul Dreptului privat şi nu numai, corelate cu o vocaţie fantastică pentru ştiinţă și cunoaștere.

Profesorul Victor Volcinschi a fost, deopotrivă, cercetător, filozof, om de cultură, poet, fin psiholog, dezinvolt, sincer, uneori excesiv de sincer, dar, mai presus de toate, o personalitate complexă şi completă care a jucat rolul de arhitect în marea catedrală academică de la Chişinău.

Personalitate marcantă a dreptului contemporan din Republica Moldova, un savant proeminent în domeniul dreptului privat, fondatorul școlii dreptului privat din Republica Moldova, domnul Profesor Victor Volcinschi fost tutorele a zeci de promoţii de jurişti. Inteligenţa sclipitore, mintea iscoditoare, optimismul său debordant dar, mai ales, nonconformismul şi umorul său savuros, au făcut ca pentru studenţii săi, orele petrecute în compania sa, în amfiteatrele Facultăţii de Drept, să fie o încântare, iar Dreptul Civil şi Dreptul Roman - materiile preferate a numeroase generații de studenți.

Distinsul și regretatul Profesor a participat la elaborarea mai multor acte legislative de o importanță capitală pentru Republica Moldova: Constituția Republicii Moldova, Codul civil al Republicii Moldova, acte legislative referitor la proprietatea intelectuală și alte acte normative.

Fiindcă a avut o mare dragostea pentru expunerea frumoasă și coerentă a cuvintelor, Dumnealui a fost și poet, care datorită insistenței celor apropiați, spre sfârșitul vieții sale pline de har, a publicat culegerea de poezii ,,Am vrut și eu să-mi cânt un dor” în care au fost exteriorizate ideile frământate de mult timp în mintea regretatului Profesor privind destinul uman, plaiul moldovenesc, justiția și dragostea.

A fost un om cu o inimă mare pentru oamenii din jur, fiind receptiv la nevoile acestora. Pentru aceste trăsături ale personalității sale va rămâne permanent în memoria noastră.

Pentru munca asiduă și calitativă depusă în mediul didactic și științific, a fost decorat cu Medalia „”Veteran al Muncii, Medalia „Meritul civic”, cu „Ordinul Republicii”, fiindu-i conferit titlul onorific de „Om Emerit al Republicii Moldova”.

Forţa Profesorului Volcinschi a fost cuvântul care luminează întunericul minţii precum candela noaptea Învierii, iar puterea sa creatoare l-a condus din tainele ştiinţei Dreptului până în Agora elenă a dialogurilor lui Platon, de pe treptele istoriei universitare româneşti până la metafora poeziei, fără odihnă, neostoit.

Într-o zi de duminică a zărit poarta deschisă spre Cer şi s-a hotărât să meargă la Dumnezeu să-i ceară îngăduinţă, să caute formula veşniciei.

A fost ultima lui glumă de moldovean înţelept şi hâtru, să plece în grabă de lângă noi, fără nicio avertizare prealabilă.

Profesorul nostru a plecat în ceruri să predea cursuri la îngeri şi, prin forţă divină, cuvintele lui să se transforme în „cuvinte bune de mâncat”, iar noi rămânem din nou mai săraci şi îl deplângem.

Domnul Profesor universitar Victor Volcinschi va rămâne în inima şi sufletul tuturor celor pentru care a reprezentat un exemplu de profesionalism în cercetarea ştiinţifică şi pentru generaţii întregi de studenţi, un bun colaborator şi, nu în ultimul rând, un foarte bun prieten.

Lumea academică din Republica Moldova transmite sincere condoleanţe familiei îndoliate. Astăzi, la plecarea sa dintre noi, conștientizăm imensa datorie morală pe care, alături de atâtea și atâtea generaţii de juriști, o avem faţă de cel care a fost marele Om și Profesor Victor VOLCINSCHI!

Mulţumim, Domnule Profesor!

Dumnezeu să vă odihnească în pace!

Colectivul Institutului de Cercetări Juridice şi Politice

 

Media: