Proiect internațional NATO cu participarea ICJPS al USM

În perioada 19-21 septembrie 2023, doctorul habilitat, profesorul universitar, directorul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice al USM, membru corespondent al AȘM Victor Juc, doctorul, conferențiarul universitar Natalia Albu, directorul Centrului Cercetări Strategice, ICJPS al USM și doctorul, cercetător științific coordonator Veaceslav Ungureanu, au participat la Workshop-ul de Cercetare Avansată „Strategia regională de răspuns medical ca parte a managementului dezastrelor în caz de urgență radioactivă cauzată de războiul din Ucraina”. Evenimentul s-a desfășurat la București și a fost susținut de Programul NATO Știința pentru Pace și Securitate.

Întrunirea a fost organizată de Spitalul Universitar de Urgență București și Universitatea de Stat din Moldova, care au conștientizat necesitatea creării unei rețele de experți în plan regional, dar cu experiență internațională, ca să contribuie cu soluții la un potențial incident nuclear sau radioactiv cauzat de războiul din Ucraina.

Workshop-ul internațional a abordat un potențial incident de radiații cauzat de războiul din Ucraina dintr-o perspectivă abordare interdisciplinară, înglobând contribuții științifice din domeniile de securitate și apărare, geostrategie și reziliență societală, științe medicale și cercetare atomo-nucleară, cu accent pe rolul-cheie jucat de NATO în identificarea de soluții pentru stabilizarea regiunii și pregătirea pentru situații de urgență nucleară/radioactive. Experiența României, dincolo de politică și propagandă, scoate în evidență necesitatea desfășurării de întruniri dintre specialiști în domeniul protecției și asigurării securității umane, menite să identifice și să acționeze prompt în cazul unui accidente nucleare.

Potrivit organizatorilor, necesitatea de a desfășurarea un astfel de eveniment a fost determinată de creșterea riscurilor și amenințărilor la adresa securității regionale, dar și celei internaționale, ca urmare a invaziei militare a Federației Ruse în Ucraina. Bombardamentele repetate asupra centralei nucleare Zaporojie au stârnit mai multe discuții încă de la începutul războiului din Ucraina, iar Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), și-a exprimat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la desfășurarea acțiunilor militare în arealul centralei Zaporoje și a propus crearea unei zone de protecție în jurul acesteia. Centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, are șase reactoare de concepție sovietică VVER-1000 V-320 răcite și moderate cu apă, care conțin uraniu 235. Cel mai mare risc este reprezentat de supraîncălzirea combustibilului nuclear, care ar putea avea loc dacă ar fi întreruptă alimentarea cu energie electrică care acționează sistemele de răcire.

Agenda workshop-ului a cuprins trei zile de lucru. În prima zi, în cadrul primului panel, prof. V. Juc a ținut discurs de deschidere, unde a menționat despre relevanța desfășurării unui astfel de eveniment și a efectuat o analiză a mediului regional de securitate și implicațiile asupra securității naționale a Republicii Moldova. Expertul a subliniat ca armamentul atomic este folosit după 24 februarie 2022 nu doar în scopul descurajării, ci și învederea șantajării, a punerii presiunii și intimidării. „Este de așteptat reluarea cursei înarmării și proliferarea armamentului nuclear prin mărirea numărului membrilor clubului nuclear. Nu este exclus că armamentul atomic ar putea să fie aplicat în calitate de instrument operațional în cadrul conflictului armat convențional”, a specificat membrul corespondent Victor Juc.

Dr. Natalia Albu a prezentat o comunicare privind „Amenințările hibride în Republica Moldova generate de invazia militară a Federației Ruse in Ucraina”, în care a supus analizei pericolele de tip hibrid la adresa securității naționale a Republicii Moldova. Dr. V. Ungureanu a vorbit despre „Geopolitica nucleară în contextul redefinirii marilor jocuri geopolitice”, prezentând o radiografie a unor arealuri geopolitice cu grad sporit de vulnerabilitate ca urmare a conflictului armat din Ucraina.

În ziua a doua a workshop-ului au fost discutate probleme ce țin de:

- Creșterea rezistenței populației și atingerea pregătirii medicale pentru o urgență de radiații;

- Utilizarea diplomației coercitive pentru a descuraja un atac cu arme nucleare tactice sau țintirea instalațiilor nucleare din Ucraina și

- Incident de radiații: planuri de management medical și capacitatea de răspuns la fața locului și în unitățile de asistență medicală.

În a treia zi au fost discutate măsurile necesare pentru un incident de radiație simulat, lecții învățate despre gestionarea amenințărilor/incidentelor nucleare de la Ambasadorii Japoniei și Coreei în România. La finele evenimentului a fost organizată o sesiune a grupurilor de lucru care au elaborat concluzii și recomandări pentru instituții relevante privind managementul situațiilor de criză ca urmare a incidentelor de securitate.

În același timp, delegația Republicii Moldova a participat la întâlniri și ședințe de discuții cu reprezentanții Trustului Media al Ministerului Apărării Naționale Român și cu gl. Lt. Vlad Gheorghiță, locțiitorul șefului Statului major al apărării din Romania și alți oficiali la sediul Universității Naționale de Apărare „Carol I”.

Prof. V. Juc, dr N. Albu și dr. V. Ungureanu au fost invitați să participe la o masă rotundă în problemele geopoliticii, securității și apărării moderată de prof. Dan Dungaciu la Universitatea din București, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială.

Eugenia Tofan,

Șef Secție promovare și protecția rezultatelor științifice,

Departamentul Cercetare și Inovare, USM