Proiectul Strategiei securității naționale a Republicii Moldova supus dezbaterilor de către cercetătorii USM, în cadrul unei mese rotunde

Institutul de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice al USM și Institutul de Istorie al USM, au organizat, la 31 octombrie 2023, Masa rotundă cu genericul „Proiectul Strategiei securității naționale a Republicii Moldova: abordări științifico-aplicative”. La eveniment au participat  cercetătorii din cadrul ambelor institute, experţi din domeniile securității, dreptului, istoriei, ştiinţelor politice, sociologiei, doctoranzi, masteranzi, persoane interesate. 

În cuvântul său introductiv, mem. cor. Victor Juc, doctor habilitat în științe politice, profesor universitar, directorul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice al USM a subliniat importanța și necesitatea analizei proiectului Strategiei securității naționale a Republicii Moldova, care a fost recent dat publicității. „Oportunitatea acestui document de politici este evidentă, pentru că textul precedent datează cu anul 2011. Sunt foarte multe momente depășite, care și-au pierdut din actualitate. Strategia din 2011 poate fi considerată, în general, un document bun, dar este nevoie de unul nou, luând în considerare contextul și mediul internațional actual, dar și actorii internaționali care s-au schimbat foarte mult, precum și obiectivele Republicii Moldova”, a menționat directorul Victor Juc.

Directorul Institutului de Istorie al USM, mem. cor. Gheorghe Cojocaru, doctor habilitat în științe istorice, conferențiar universitar, a salutat inițiativa de a organiza o dezbatere consacrată unui subiect de maximă importanță și relevanță socială, publică și culturală și nu, în ultimul rând, științifică. „Este un subiect care se referă la societatea noastră și securitatea R. Moldova, la securitatea de care aparținem. Trăim cu toții zile extrem de complicate. Ne dorim ca pacea să se extindă și dincolo de Nistru, în stepa ucraineană, astfel încât să ne putem concentra asupra altor subiecte de interes științific și mai puțin asupra acestora care, pentru noi istoricii, reprezintă un punct de interes, dar nu trebuie să le pretindem istoricilor să facă profeții privitoare la ziua de mâine. Istoricii pot să spună doar ce a fost în trecut. Noi știm ce a fost în trecut, încercăm să extindem spațiul nostru de cunoaștere și de expertize în acest sens, însă oamenii care sunt specialiști în aceste domenii legate și de securitatea militară și de științele politice, de domeniul relațiilor internaționale sunt cei care pot aproxima un punct de vedere, pot expune o poziție, o concepție, o analiză critică. Noi, ca oameni de știință, nu putem face abstracție de necesitatea de a privi dintr-un unghi critic tot ceea ce ne propune o guvernare, fie de stânga, fie de dreapta sau de centru”, a punctat directorul Gheorghe Cojocaru. Plecând de la acest deziderat și de la aceste principii a regândirii critice, istoricul și-a dorit o dezbatere care ar evidenția posibilitățile din punct de vedere intelectual în ceea ce privește lansarea acestei concepții privind noua politică de securitate pentru Republica Moldova.

Raportul științific a fost prezentat de Natalia Albu, dr. în științe politice, conf. univ., care a scos în evidență procesul de elaborare a Strategiei, structura și alte aspecte pentru a înțelege necesitatea elaborării unei noi strategii. „Daca ar fi să facem un Aviz, un document care propune anumite recomandări privind îmbunătățirea acesteia, ar fi binevenit pentru că autorii documentului sunt deschiși pentru a primi anumite sugestii”, a relevat cercetătoarea.  

În cadrul dezbaterilor au intervenit Valeriu Cușnir, doctor habilitat în drept, profesor universitar, ICJPS al USM, Octavian Țîcu, doctor în științe istorice, conferențiar universitar, Institutul de Istorie al USM, Anatol Țăranu, doctor în științe istorice, conferențiar universitar, Institutul de Istorie al USM; Andrei Smochină, doctor habilitat în drept, profesor universitar, ICJPS al USM; Veaceslav Ungureanu, doctor în științe politice, cercetător științific coordonator, ICJPS al USM; Mihai Țurcanu, doctor în științe istorice, conferențiar universitar, Institutul de Istorie al USM; Iurie Frunză, doctor în drept, conferențiar universitar, ICJPS al USM, Victor Balmuș, doctor habilitat, profesor cercetător ICJPS al USM, Victor Mocanu, doctor în sociologie, conferențiar cercetător, ICJPS al USM, Serghei Sprincean, doctor habilitat în științe politice, secretar științific la ICJPS al USM ș.a.

Cercetătorii au analizat proiectul de Strategie, prezentând o serie de propuneri și recomandări, considerate a fi pertinente la îmbunătățirea textului. Acestea au fost propuse din, cel puțin, patru perspective - politologică, sociologică, juridică și istorică, fapt ce a conferit dezbaterii o abordare interdisciplinară. Totodată, s-a menționat că această multitudine de idei, propuneri, observații, sugestii merită să fie luate în considerare și să fie expus în mod oficial un punct de vedere asupra proiectului de Strategie națională. „Obiectivul nostru ar fi mai curând să contribuim în măsura posibilităților la reducerea antagonismelor din societate și la apropierea noastră, pentru că oamenii gândesc diferit, partidele politice au abordări diferite și chiar antagonice”, a relevat directorul Cojocaru. 

Rezumând, directorul Victor Juc a subliniat că în baza sugestiilor enunțate, va fi elaborat un Aviz, care va fi prezentat la Consiliul Suprem de Securitate, pentru ca să cunoască poziția cercetătorilor din cadrul institutelor care au organizat dezbaterile.

Precizăm că Proiectul Strategiei Securităţii Naţionale a fost prezentat la 11 octombrie 2023, la Consiliul Suprem de Securitate. Proiectul de Strategie definește pericolele la adresa securității Republicii Moldova și direcțiile de acțiune propuse pentru consolidarea securității naționale, inclusiv securității fiecărui cetățean. 

Eugenia Tofan,

Șef Secție,

Departamentul Cercetare și Inovare, USM